1 de maig 2018

vespres literaris a valència, II



Diumenge 29, al mati,  vam començar la nostra ruta per la Ciutat de les Arts i les Ciències visitant els impressionants edificis que la conformen. Iniciat als anys noranta del segle passat, el complex està situat al final del vell llit del riu Túria. L'arquitecte director de tot el projecte ha estat Santiago Calatrava, amb la característica arquitectura curvilínia, l'ús del ciment blanc el vidre i l’acer.


Després de la visita a l’arquitectura més recent, ens vam apropar al Museu Faller de València, instal·lat des de 1971 a l'antic Convent de la Casa Missió de Sant Vicenç de Paül. Va ser  reestructurat a principis dels anys noranta del segle XX, i tornat a inaugurar l’any 1995.

L’any 1934 es va oficialitzar la proposta de "L'indult del foc", presentada per l'artista faller Regino Mas, consistent en una Exposició del Ninot, a la qual les comissions falleres portarien els seus millors ninots, entre els quals els visitants triarien per votació popular el ninot indultat d'aquest any.  Aquest és l'origen del Museu Faller.


Del museu, anem a la propera platja de la Malvarrosa per degustar, com no!, una paella al costat del mar.


I de Malvarrosa, ens encaminem cap a l’Albufera, situada al sud de la ciutat, entre l'Horta i al nord de les dues Riberes (l’Alta i la Baixa), per visitar una barraca i fer un tomb amb barca. Originada per l'aportació de sediments dels rius Xúquer i Túria, que va produir la seva separació de la mar en l'època romana, la superfície del “petit mar” era de l'entorn de 30.000 hectàrees. Actualment ocupa  2.800.




Ja de nit, emprenem de nou la nostra particular mirada a la literatura valenciana des de la decadència, passant per la Renaixença i l’època actual. Així, hem focalitzat el nostre interès en Vicente Blasco Ibáñez, el poeta imprescindible Vicent Andres Estellés,  Isabel Clara Simó o Ferran Torrent .








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada