10 de març 2018

Luci Minici Natal Quadroni Ver

Monument a Luci Minici a l'Anella Olímpica de Montjuïc.

Al museu de Lepcis Magna,  a Líbia, s’exposa una inscripció dedicada a un barceloní: Luci Minici Natal Quadroni Ver.

Luci Minici Natal Quadroni Ver (Lucius Minicius Natalis Quadronius Verus) va néixer a Bàrcino l’any 96 d.C. El cognom de Quadroni que fa afegir als noms paterns suggereix que la seva mare degué provenir d’aquesta altra important família,  a la qual va pertànyer un senador de Bètulo (Badalona),  anomenat Quint Licini Silvà Granià Quadroni Pròcul .

 La carrera política de Minici va començar als divuit anys, durant el regnat de Trajà i als primers temps en proximitat als alts càrrecs que exercia el seu pare.  Immediatament després de la mort de Trajà, segueix un període d’estancament durant els primers anys del govern d’Adrià,  però al cap d'un temps reprèn la seva carrera meteòrica amb aquest emperador fins a ascendir a les responsabilitats més elevades amb Antoní Pius.

Luci Minici Natal és l’únic "barceloní", que se sap,  que va participar -i a més va vèncer- en els Jocs Olímpics de l’antiguitat.  Consta la seva victòria en la cursa de carros durant els 227ens Jocs Olímpics (129 d.C.),  quan ja havia assolit la categoria de pretor.  Ara bé,  la seva participació no degué ser pas com a auriga sinó com a propietari de la quadriga i dels cavalls.  Aquesta gesta va quedar plasmada en una inscripció a la base de la quadriga vencedora, que va deixar al santuari d'Olímpia com a donació commemorativa.  La inscripció la va refer posteriorment,  quan ja es trobava a la fi de la seva carrera, per afegir-hi els càrrecs que la van culminar: cònsol i governador de l’Àfrica Proconsular.  En motiu dels Jocs Olímpics del 1992 es va encarregar una còpia de la inscripció conservada a Olímpia,  que avui es pot veure davant l’edifici de l’INEFC, a Montjuïc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada