11 de gen. 2018

un arbre creix a Brooklyn

Un árbol crece en Brooklyn
Betty Smith
págs: 512 .
Lumen, 2008

Betty Smith, va néixer l’any 1896 a Brooklyn, filla d'immigrants alemanys. Després de casar-se amb George H. E. Smith, a qui va conèixer al seu barri,  es va mudar a Michigan en on es va graduar a la Universitat. Va tenir dues filles que quan van créixer, va continuar els seus estudis a la Universitat. Va començar la seva carrera a la literatura escrivint articles en diaris i alguna que altra obra de teatre.

Després del seu divorci en 1938 , es va mudar a Carolina del Nord.  L’any 1943 veu publicada la seva obra mestra, "Un arbre creix a Brooklyn". El llibre va cobrar  gran notorietat des de la seva publicació, i va ser adaptat a un musical l’any 1951 amb gran èxit. Així mateix anteriorment,  l’any 1945, també va treballar en l'adaptació al cinema de la novel·la, dirigida per  Elia Kazan. Va publicar també les novel·les: "Tomorrow will be better" (1947), "Maggie Now" (1958) i "Joy in the morning" (1953). Va morir en l’any 1972.




El llibre narra la història de Francie Nolan una nena que viu en els anys 20 del segle passat en un paupèrrim barri de Brooklyn.  La seva família la componen seva mare, una abnegada mare que sobreviu netejant cases,  un pare que treu diverses monedes ballant en bars,  un germà petit a qui adora la seva mare i una tieta Sissy.  Francie s'agafarà al clau ardent que és la literatura per poder escapar de les tristesa de la vida i volar a altres millors. I és en el pedrís d'una finestra, on bufa una mica de vent, i des del qual es veu créixer un petit arbre, aquest arbre que serà la seva pròpia vida, on la protagonista obrirà les ales per poder començar a volar a altres temps, a altres paratges més feliços ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada