12 d’ag. 2017

llibre del mes, 10


“Mes de 5.000 persones d’origen indi resideixen oficialment a la ciutat de Barcelona, segons les estadístiques de l'Ajuntament.  Aquesta comunitat està entre les 20 mes nombroses d'entre els ciutadans estrangers arrelats aquí. La presencia deis indis es, en alguns casos, molt vistosa, ja sigui a través de la seva vestimenta, de la seva gastronomia o dels seus rituals. Per conèixer més en profunditat aquesta cultura, Casa Asia i CuitRuta han organitzat la ruta Índia a Barcelona.  Deepti Golani, economista i educadora de origen indi, s'ha encarregat de documentar l’itinerari i es qui fa les funcions de guia dels participants en aquesta activitat turística divulgativa.

Golani va arribar a Barcelona el 1991. El seu interès per apropar les cultures catalana, espanyola í índia  l'ha portat a realitzar diferents incitatives. com protocols de negocis amb l’índia o tallers educatius amb Casa Asia.  Golani també va decidir obrir un comerç de moda i complements indis al barrí de Sant Antoni. Ara posa els seus coneixements i vivències a disposició de qui la vulgui acompanyar durant un parell d'hores d’itinerari que, majoritàriament, recorre els carrers de Sant Antoni i el Raval.

El punt de trobada i benvinguda es a la botiga Mumbai, un negoci familiar del qual Deepti Golani es copropietària. Allà, les persones inscrites a l'activitat  s'equipen amb un sistema de radioguia per poder escoltar còmodament les explicacions de la guia durant la passejada. La primera parada és a un supermercat on els membres de la comunitat índia troben gran part del que poden necessitar per preparar els seus àpats seguint les seves pròpies receptes. Hi descobrim una desena de tipus de llenties, una cinquantena d'espècies en diferents presentacions i mides de paquet, sacs d’arròs basmati de 5 i 20 kg i. fins i tot, paelles especials per fer el pa diàriament a casa. També hi trobem productes de cosmètica de marques de gran consum, però amb els perfums i varietats que es comercialitzen a l'índia.

Tot seguit,  caminant pels carrers dels barris de Sant Antoni i el Raval, Golani explica com, quan í per que va haver-hi la primera onada migratòria des del seu país d’origen cap a la seva ciutat d'acollida, Barcelona.  Durant el camí, assenyala aquells carrers on viuen més indis i algun comerç, que resulta especialment singular.  Al carrer Joaquim Costa, a partir de diversos establiments, els participants a la ruta descobreixen mes aspectes de la vida quotidiana dels indis a Barcelona: les verdures fresques (algunes de les quals es cultiven ja a les rodalies de la ciutat), els dolços, l`èxit de les bugaderies i de les perruqueries amb fotos d'actrius de Bollywood a l'aparador.  Al llarg del recorregut,  Golani respon els dubtés i s’esforça també a desmitificar i desmuntar alguns rumors i clixés que afecten a la comunitat índia de Barcelona.  Quan la comitiva de turistes arriba al triangle format per la Rambla del Raval i els carrers Riera Alta i del Carme, Deepti treu la seva faceta d'economista didàctica i,  a partir d’estadístiques, mostra l’evolució dels fluxos migratoris de les darreres dècades. Es llavors quan les agencies de viatges en mans d'indis,  especialitzades en trajectes de llarga distancia a l’Aisa des de Barcelona,  prenen tot el protagonisme. Golani aprofita la ruta per donar detalls sobre la seva pròpia experiència com a dona,  immigrant,  mare, emprenedora i educadora,  abans d'acabar l’activitat accedint amb el grup al Gurdwara (temple Sikh) del carrer Hospital.

Aquí, els assistents a la ruta s'han de cobrir cames, espatlles i cap (homes i dones), així com rentar-se mans i peus per poder entrar. Un cop a dins del temple, Deepti aprofita per explicar les diferencies i coincidències entre fes religions majoritàries tant a l'índia com entre els indis barcelonins.  S'atura també a descriure el funcionament del Gurdwara. Al final d’aquest itinerari intercultural,  els participants acaben tenint una visió ajustada -i des de tots els punts de vista-  de la vida quotidiana de la comunitat índia barcelonina.”

Àngels Mena
20 minuts oci





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada